VARUKORG (0)

  • kaffefilter

Om lin & linne

Linum usitatissimum - lin - har varit människans textila följeslagare i många tusen år. Ett historiskt viktigt material med stort användningsområde som gör extra gott för själen.


 

Grödan odlas för två olika ändamål; dels som en oljeväxt för framställning av linolja och dels som en spånadsväxt för att tillverka lingarn. Lin mår toppen i svala och regniga klimat och kräver minimalt med bekämpningsmedel och gödning jämfört med t ex bomull. 

Lingarn tillverkas av stjälkar från linplantan, som torkas och repas fri från frön. Därefter fuktas linet för att ruttna, processen kallas rötning och sker naturligt med hjälp av dagg. Linet bråkas och skäktas genom att stjälkarna krossas och sedan separeras från växtfibrerna. För att få bort oanvändbart material och för att särskilja långa och korta fibrer från varandra häcklas (kammas) linet. I ett sista steg spinns fibrerna till garn. 

Lin är absorberande och blir aldrig statiskt elektriskt. Det anpassar sig till temperaturer och känns svalt när det är varmt och värmer när det är kallt.

Naturligt hållbart

Textilbranschen håller sakta på att förändras, men det är långt kvar. Lin är garanterad kvalitet för framtiden. Odlingen har minsta möjliga miljöpåverkan och eftersom linfibern är naturligt slitstark så håller tyget länge. Säkert till nästa generation. Och det är väl det allting handlar om?


 

Sköter du dina linnetextilier med varsamhet så blir de en investering för livet.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.