Lin är ett material som är naturligt eko-vänligt. En utredning som presenterades i en rapport för EU-parlamentet i Bryssel den 20 maj 2008 konstaterar att lin har en positiv effekt på ekosystemet vad gäller naturen, den biologiska mångfalden samt jordkvaliteten. Genom att odla lin var 6-7 år på samma plats i så kallat växelbruk förbättras jordens egenskaper för kommande grödor. Odlingen kräver ingen konstbevattning då det räcker med regnvatten och det krävs endast små eller inga mängder gödsel och bekämpningsmedel.
Certifieringar
Allt vårt garn är certifierat enligt STANDARD 100 by OEKO-TEX® som garanterar att produkten är testad och fri från ämnen som kan vara skadliga för hälsan och miljön. Detta inkluderar även färgerna. Dessutom köper vi endast garn från leverantörer anslutna till den europeiska organisationen Masters of Linen som garanterar att allt arbete med garnet, från odling till det färdiga garnet, görs i Europa. Det bästa spånadslinet odlas idag i ett kustband i västra Europa; från Normandie i norra Frankrike genom Belgien till Amsterdam i Nederländerna. Detta är idag det enda linet vi använder i vår produktion men Vävaren i Båstad arbetar tillsammans med Skåne lin för att öka intresset för att återigen få igång en storskalig svensk produktion av spånadslin.
Linodling i Sverige
Efter andra världskriget anlades flera linberedningsverk i Sverige men det statliga stödet för odling av spånadslin togs bort 1966 och sedan dess är mängderna som odlas nationellt obetydliga. Det lin som odlas för industrin i Sverige idag är i princip enbart oljelin som till skillnad från spånadslinet odlas för sina frön. Oljan skördas på samma sätt som t.ex. rapsolja och används till många olika saker, bl.a. livsmedel och impregneringsmedel. Spånadslinet däremot odlas för sina långa fibrer och skördas genom att linet rycks upp och sedan får ligga på fältet och rötas tills det behandlas till garn. Det innebär att såväl kunskap som utrustning behöver uppdateras för att utöka odling av spånadslinet i Sverige.
Alltid i Båstad, alltid 100 % lin
Det är kvaliteten på linet och hur långa fibrerna är som avgör hållbarheten hos den färdiga linneprodukten. En produkt med lin i både varp och inslag (hellinne eller 100 % lin) är också mer slitstark än om varpen består av bomull (halvlinne eller 50 % lin). Att väva helt och hållet i lin kräver dock mer kunskap och materialkostnaden blir högre än om varpen består av bomull. Vi har sedan 1949 haft all vår produktion kvar i Båstad, från vävning till sömnad, och har under alla år använt oss av bästa möjliga lingarn i både varp och inslag för att skapa så hållbara produkter som möjligt. Vi tror fortfarande på idén att köpa färre saker av hög kvalitet i en tidlös design. Allt för att du ska kunna ha dem så länge som möjligt.
Hjälp oss att återvinna linet
Att inte slösa med resurser är en annan viktig sak för oss. Svinn från produktionen används till att sy andra produkter där de minsta bitarna används till lavendelpåsar. Dessutom erbjuder vi en återbruksbonus för alla våra egna varor som våra kunder lämnar tillbaks till oss. En del är i gott skick eller till och med nya och säljs vidare som vintagevaror. Ibland finns hål eller fläckar som inte går bort och då används tyget för redesign, vilket betyder att vi skapar nya produkter av det såsom tvättpåsar. Det som blir kvar efter dessa urval komposteras. Idag finns ingen metod för att använda lintyg till fiberåtervinning vilket beror på att lingarn bör ha så långa fibrer som möjligt. Vårt bästa tips är därför att lämna dina linnevaror till oss, antingen för att få dem lagade kostnadsfritt, alternativt för att lämna tillbaks dem och få 20 % rabatt på ditt nya hållbara köp. Eller varför inte hoppa på den cirkulära trenden och köpa en återanvänd vara på vår vintageavdelning?