Skötsel av lin

Linet är en naturfiber och ett levande material. Lin krymper cirka 4-7 % vid första tvätten och får därefter en tätare struktur. Det torkar också mycket snabbt. Linfibern är mycket slitstark och har hög dragfasthet. Rätt skött blir ett linnetyg bara vackrare med åren.

Våra råd nedan gäller för tvätt av varor i 100 % lin.

Använd dina linneprodukter ofta och njut av alla dess goda egenskaper och vackra lyster!

Tvättråd

Linnet behåller bäst sina goda egenskaper och vackra lyster om det tvättas i tvättmedel som inte innehåller perborat eller optiska vitmedel. Tvätta inte linet med starka tvättmedel då detta kan resultera i att fibrernas naturliga linämnen kan lösas upp och därmed försämras tygets glans och styrka.

Du tvättar vanligtvis i 40 grader C eller 60 grader C. Linet tåler upp till 80 grader C och det kan behövas om fläckarna är svåra eller om du vill få bort bakterier från sänglinnet. Linet går utmärkt att centrifugera men blir mer strynkligt ju högre varvtal du använder. Låt sedan tyget dropptorka men torktumla det inte.

Torktumling är energikrävande och behövs inte då linfibern torkar så fort själv. Vidare förstörs linfibern när den börjar bli torr samtidigt som den slungas runt i torktumlaren. Fibern kan alltså knäckas vid slutet av torktumlingen.

Mangla
Att mangla sina bordsdukar och sänglinne är en nordisk metod. Mangla är att under hårt tryck pressa linne till ett slät tyg och därmed framträder lyster på ett underbart sätt. Börja med fukta linnet och sedan sträcker du och drar försiktigt för att släta ut tyget innan du manglar. Mangla tyget lätt fuktigt och låt de sedan torka. Vill du få fram ändå mer lyster kan du även mangla det ytterligare en gång när det torkat.

Stryka
Om du inte har tillgång till en mangel går det även att stryka med strykjärn. Fukta tyget jämnt med vatten och låt det fukten dras in i tyget. Stryk sedan tyget med linnetemperatur, det är vanligtvis den högsta värmen på strykjärnet.

Naturligt
Lin är också vackert när det är naturligt skrynkligt. Sträck linnevarorna när de kommer ur tvättmaskinen och låt de sedan dropptorka. 

Tvätta plastad bordsfilt
Vår plastade bordsfilt kan du tvätta upp till 90 grader C och även stryka den på sidan med filt. Den går även att centrifugera dock ej torktumla den. Den dropptorkar enkelt men vänd den plastade sidan utåt då den torkar långsamt om plastsidorna ligger mot varandra.

Totalsumma:
    Till kassan
    Tillagd i varukorgen